W prawie każdym domu jest jakieś zwierzątko, którym się opiekujemy. Psy i koty są bardzo popularnymi futrzakami. Kolejną grupą są gryzonie, którym w łatwy sposób możemy zapewnić godne warunki życia. To właśnie na te zwierzęta najczęściej się decydujemy. W ostatnich latach coraz popularniejsze stają się egzotyczne zwierzęta, do których możemy zaliczyć węże, jaszczurki, kameleony, pająki, i wiele innych ciekawych gatunków. Coraz częściej decydujemy się na posiadanie jeża pigmejskiego, który przyciąga wzrok swoją urodą. Poniżej kilka porad o tym, jak się opiekować jeżem.
Jeże możemy podzielić na dzikie i hodowlane
Te pierwsze możemy spotkać w parkach, lasach i na łąkach. Jeże hodowlane to tak zwane jeże pigmejskie. Pochodzą z Afryki, a w domowych warunkach łatwo możemy go oswoić. Jeże w naturalnym środowisku żyją średnio 3 lata, jednak w domu mogą żyć nawet do 6 lat. Dorosłe osobniki ważą do 700 gram, a długość ich ciał nie przekracza 25 centymetrów. Koszt jeża jest różny, w zależności od hodowcy, i wynosi kilkaset złotych. Jest to dobre zwierze dla osób zapracowanych, ponieważ jeż nie potrzebuje stałego kontaktu z człowiekiem. Koszt utrzymania takiego zwierzątka jest bardzo różny. Jeże bardzo często chorują, więc czasem wydamy na niego kilkaset złotych miesięcznie, bo tyle będą nas kosztować wizyty u weterynarza.
Pierwszą rzeczą, jaką musimy kupić jest lokum dla pupila
Jeże muszą mieć zapewnioną stałą temperaturę 22-24 stopni, dlatego najlepiej wybrać terrarium. Powinno być jak największe, żeby nasz jeżyk zaspokoił potrzebę ruchu. Minimalne wymiary terrarium to 100 na 50 centymetrów. Dodatkowo powinniśmy mu zapewnić możliwość pospacerowania poza klatką. W tym celu możemy kupić wybieg dla gryzoni, w którym bezpiecznie będzie spacerował. W ciepłe dni wybieg możemy ustawić na polu, jednak pamiętajmy o tym, żeby zasłonić górę. Jest to ważne, żeby nie dostało się tam żadne dzikie zwierze. Cena terrarium to koszt kilkuset złotych, jednak znacząco zmniejszy się jeśli sami zbudujemy domek dla jeża. Możemy to zrobić np., z drewna, a przednią ścianę wykonamy ze szkła. Dzięki temu będziemy mogli obserwować nasze zwierzątko. Za wybieg zapłacimy kilkadziesiąt złotych.
Kolejną kwestią jest podłoże do terrarium. Jeże mają kolce, więc wszelkie trociny odpadają, ponieważ mogłyby się do nich przyczepiać i sprawiać zwierzęciu dyskomfort. Możemy wybrać drewienka bukowe, które stosuje się np. dla gadów. Są one bezpieczne, gdyż nie zawierają ostrych krawędzi, które mogłyby zranić delikatne łapki jeża. Dodatkowo takie podłoże dobrze chłonie mocz, usuwając tym samym nieprzyjemny zapach. Do terrarium musimy dokupić miseczkę na pokarm, która powinna mieć 2-3 centymetry wysokości. Do podawania wody świetnie sprawdzi się poidełko. Jeże nie piją dużo, więc pojemność 200 mililitrów będzie wystarczająca. Codziennie musimy wymienić wodę na świeżą.
Czym się żywi jeż?
W domowych warunkach żywienie jeża wygląda zupełnie inaczej niż w przypadku dziko żyjących osobników. Dieta powinna być bogata w białko pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej podstawowym pokarmem, jaki możemy podawać jest dobrej jakości karma dla kota. Powinna zawierać małe ilości łuszczu i około 30% białka. To ona będzie podstawą diety, którą możemy uzupełniać. Możemy podawać zarówno karmę suchą, jak i mokrą. Każdy posiłek, który dajemy jeżowi musi być w temperaturze pokojowej. Dietę możemy uzupełniać w warzywa takie jak pomidor, ogórek bez skórki, kalafior, brokuły, groszek i gotowana marchewka.
Z owoców możemy podać niewielkie ilości banana, jabłka, gruszki, mango, arbuzów, truskawek i jagód. Do diety możemy dorzucić gotowane mięso drobiowe, a wołowinę i wieprzowinę wykluczamy z diety. Możemy podawać 2 razy w tygodniu owady żywe, bądź w postaci suszonej. Jednak te pierwsze są bardziej lubiane przez jeże. Dodatkowo możemy od czasu do czasu podać ugotowany ryż lub kasze jęczmienną. Moją one pozytywny wpływ na trawienie ze względu na dużą zawartość błonnika.
Zakazane produkty dla jeży to mleko i produkty mleczne. papryka, cebula, czosnek, orzechy, suszone owoce i warzywa, kapusta, kukurydza, ananas, winogrona, oraz słodycze.