Sezon grillowy trwa w Polsce od początku wiosny do nawet późnej jesieni i trzeba przyznać, że uwielbiamy biesiady w gronie przyjaciół czy rodziny na świeżym powietrzu, z grillowanymi potrawami w roli głównej. Każdy, kto tylko posiada nawet niewielki przydomowy ogródek, powinien zainwestować w grill. Jaki sprawdzi się najlepiej? My stawiamy na grill gazowy, bezproblemowy w obsłudze, dzięki któremu z łatwością udaje się przygotować naprawdę smaczne dania.

Łatwa obsługa grilla gazowego

Chociaż kupno grilla gazowego wiąże się nierzadko z nieco większą inwestycją finansową, to jednak coraz więcej osób właśnie na taki sprzęt ogrodowy się decyduje. Podczas wieczornej kolacji w ogrodzie chcemy spędzać czas z zaproszonymi gośćmi, zaś tradycyjny grill węglowy wymaga ciągłej obsługi. Co więcej, sporo pracy wymaga samo rozpalenie takiego grilla, a potem utrzymywanie jego stałej temperatury. Z przypadku grilla gazowego ten problem zupełnie nie występuje. Można w nim ustawić stałą temperaturę, a potem wyłożyć produkty spożywcze na ruszt. Tyle wystarczy, by już za chwilę raczyć się doskonałymi potrawami.

Szybkość grillowania

Ponieważ grill gazowy Broil King czy innego typu działa nieprzerwanie na tej samej temperaturze, którą dodatkowo udaje się optymalnie regulować, przyrządzane dania są gotowe szybciej. W przypadku grilla węglowego nie jesteśmy w stanie utrzymać jednej temperatury, która pozwoliłaby na szybką obróbkę termiczną.

Doskonały smak i jakość potraw

Co można przyrządzać na grillu gazowym? Dokładnie to samo, co na tym węglowym. Pyszne są mięsa, w tym tradycyjna już karkówka, pierś z kurczaka, kaszanka, szaszłyki czy kiełbaska. Na ruszcie można położyć warzywa, jak paprykę, cukinię, bakłażana, cebulę albo pieczarki. Sprawdzą się też grillowane sery, szczególnie te wcześniej podwędzane albo pleśniowe. Na grillu gazowym z powodzeniem przyrządzimy burgery, wszelkie przekąski albo kompletne dania obiadowe.

Warto obalić mit, zgodnie z którym potrawy z grilla gazowego nie pachną tak zachęcająco, jak te z grilla węglowego, a przecież to właśnie ten zapach jest tak charakterystyczny i uwielbiany przez miłośników grillowych biesiad. Nic bardziej mylnego, okazuje się, że dania z grilla gazowego mogą pachnieć dokładnie tak samo, ponieważ cały sekret tkwi w wytopionym na ruszcie tłuszczu, który pod pokrywką wydziela ten specyficzny aromat.

Ponadto, grill gazowy pozwala stworzyć dania według zaplanowanego stopnia grillowania. W przypadku grilla węglowego zachodzi ryzyko, że mięso będzie przypalone albo spalone, zaś w grillu gazowym takie nie występuje. Podczas całego procesu kulinariów na świeżym powietrzu można czuwać nad preferowaną jakością serwowanych dań.

Idealna czystość

Nie można nie wspomnieć o jeszcze jednym atucie grilla gazowego. Praca z tego typu ogrodowym sprzętem jest po prostu całkowicie czysta. Oczywiście, ruszt ulega zabrudzeniu, natomiast brak węgla niweluje konieczność czyszczenia całego sprzętu. W grillu gazowym nie występuje popiół, a grillowane produkty spożywcze nie ulegają zabrudzeniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here