add

TEKST: Lilianna Łaźniak

Redaktor Prowadzący
więcej zdjęć

Sempre - włoska kuchnia w iście włoskim wydaniu!

Proste pytanie: z czym kojarzą nam się malownicze Włochy? Każdy z pewnością wymieni doskonałą kuchnię: pizzę, pastę, unoszący się w ciepłym powietrzu zapach świeżych ziół, a także temperamentną familię, gwarne, ale kameralne i przytulne knajpki, w których można rozkoszować się domowym winem. Nie musimy jednak wyjeżdżać, aby poczuć ten wyjątkowy, włoski klimat, gdyż odnajdziemy go w Trójmieście w restauracjach Sempre Pizza e Vino. A wszystko to z miłości do włoskiej - prostej, świeżej i smacznej kuchni, którą zapałali Mathias Stolarski i jego żona Beata.

Mam wrażenie, że początek tej włoskiej historii jest dość przewrotny… Pan pochodzi z Wiednia, Pani natomiast z Krakowa. Poznaliście się w Warszawie, a obecnie prowadzicie włoskie lokale Sempre w Trójmieście, co Państwa do tego zainspirowało?

Przede wszystkim zamiłowanie do dobrej kuchni i smaków, które odnaleźliśmy podczas naszych podróży do Włoch.

Odwołując się do naszej historii, musimy wspomnieć, że dość długo mieszkaliśmy w Warszawie. Postanowiliśmy jednak poszukać miejsca, które byłoby spójne z naszym stylem życia. Trójmiasto, ze swoją różnorodnością, ale też spokojniejszym w porównaniu do Warszawy, zrelaksowanym tempem życia, bardzo przypadło nam do gustu. Do pełni szczęścia brakowało nam tylko przytulnej i niezobowiązującej knajpki, w której można by spotkać się z przyjaciółmi, wypić lampkę dobrego wina w rozsądnej cenie, a przede wszystkim zjeść proste, smaczne danie. Te warunki idealnie spełnia włoska kuchnia - pełna klasycznych, prostych przepisów, bazująca na dobrych jakościowo produktach. I tak powstało Sempre, miejsce, w którym goście mogą poczuć się w pełni swobodnie, idealne zarówno na biznesowy lunch, romantyczną kolację dla dwojga, jak i obiad w rodzinnym gronie.

Mamy przez to rozumieć, że goście Sempre niczym włoska familia mogą zasiąść przy wspólnym stole z nadzieją, że ci najmłodsi członkowie rodziny na nudę nie będą narzekać?

Sempre jest zdecydowanie przyjazne dzieciom. W sopockim Ristorante Sempre od niedawna stoi plac zabaw, na którym maluchy mogą szaleć do woli. Rodzice w tym czasie mogą dać się pochłonąć żwawej dyskusji w towarzystwie smacznych włoskich dań i wybornego wina. Cały zielony teren przy Ristorante Sempre jest ogrodzony, więc wszyscy mamy pewność, że dzieci są bezpieczne. A kiedy maluchy zgłodnieją, można zamówić dla nich którąś pozycję z dziecięcego menu.

Skoro już mowa o daniach - pizza to przecież flagowe danie Włoch. Jest wielu, którzy mówią, że prawdziwie włoską pizzę zjemy tylko we Włoszech…

… i oczywiście w Sempre w Trójmieście [śmiech]. A mówiąc poważniej, oczywiście, wszystkie produkty, z których korzystamy w kuchni, w tym oliwa extra vergine, szynka parmeńska, salami, sery przyjeżdżają do nas prosto z Włoch. Co roku odwiedzamy ten kraj, poznajemy nowe smaki, spotykamy wyjątkowych szefów kuchni, a zatem inspiracje czerpiemy z samego źródła. Potem pozostaje nam tylko dzielić się tym, co smaczne, zdrowe i świeże z naszymi gośćmi.

Pizza w Sempre jest pizzą w stylu neapolitańksim - ciasto jest cienkie i chrupiące, sos z włoskich pomidorów przygotowujemy sami, a zarówno ser (mozzarella fior di latte), jak i pozostałe składniki są najwyższej jakości i włoskiego pochodzenia. Zgodnie z włoskim zwyczajem do pizzy nie podajemy sosów, ani tym bardziej ketchupu!. Zamiast nich proponujemy gościom wybór aromatycznych oliw smakowych domowej roboty…

Idealne połączenie?

Kolację można zacząć od uniwersalnej, typowej przystawki- Antipasto Misto - talerza oryginalnych włoskich wędlin, serów, marynowanych warzyw i oliwek, które idealnie komponują się z czerwonym winem. Latem smakoszom pizzy możemy polecić lekką di Parma z szynką parmeńską, rukolą, pomidorkami cherry i parmezanem. Wielbiciele ostrzejszych smaków powinni spróbować pizzy Diavola z boczkiem, pikantnym kalabryjskim salami Spianata i ostrymi papryczkami peperoncino.

Ale włoska kuchnia nie kończy się tylko na pizzy?

Dlatego w Sopocie powstało Ristorante Sempre - włoska restauracja z bogatą kartą pełną klasycznych makaronów, dań z grilla, świeżych owoców morza. Jeżeli chodzi o pasty to szczególnie możemy polecić domowy makaron casareccia z duszoną w pomidorach jagnięciną oraz gnocchi podawane ze świeżym bazyliowym pesto, przygotowanym przez naszego świetnego szefa kuchni, serwowane z dodatkiem suszonych pomidorów i mozzarellą z mleka bawolic.

Po tak wyśmienitym daniu, nie sposób nie osłodzić sobie delikatnie życia?

Wybór słodkości jest niewielki, ale wybraliśmy dla naszych gości dwie propozycje, które niezmiennie od wielu lat cieszą się ogromnym powodzeniem, a jest to oczywiście tiramisu i panna cotta. Są to dwa klasyki, przygotowywane przez nas na miejscu z oryginalnych i świeżych składników, bez których nie wyobrażamy sobie włoskiej restauracji. A do tego nie może oczywiście zabraknąć esencjonalnego espresso.
W Ristorante Sempre w Sopocie otworzyliśmy też małą lodziarnię, w której można kupić oryginalne włoskie lody.

We Włoszech często kusi nas przejażdżka skuterem Vespa. Morska bryza, wiatr we włosach i cudowne widoki… Państwo proponują ją w nieco innym wydaniu?

W ogrodzie Ristorante Sempre postawiliśmy bar na kółkach - oryginalna włoska Vespa Ape została specjalnie dla nas dostosowana na ten cel. Serwujemy w niej prosecco oraz orzeźwiające drinki, przede wszystkim popularne latem Mojito. Jest to idealne miejsce, żeby wypić aperitif i zaczekać, aż zwolni się stolik w Ristorante.

Możemy zatem śmiało stwierdzić, że stworzyli Państwo w Trójmieście małą Italię. Doskonale odzwierciedlili Państwo włoski klimat, wydawać by się mogło, że w Sempre można również poczuć zapach świeżej bazylii, rozmarynu, szałwii…

We Włoszech bardzo podobało nam się to, że przyrządzając potrawy możemy wykorzystać zioła, które rosną w przydomowym ogródku. Dlatego w Sempre także pojawiły się donice z ziołami, stąd zapach rozmarynu unoszący się wraz z morską bryzą. Wszystkie te elementy z pewnością pozwolą naszym gościom w pełni poczuć wspaniałą włoską atmosferę.

Foto: Krzysztof Witecki 

Przeczytaj również

Aby skomentować artykuł
musisz być zalogowany