Skip to content

Przemysław Langowski Szef Kuchni Restauracji Magiel

Opublikowano w Kulinaria

Pasjonat o ogromnym talencie kulinarnym z niesamowitym wyczuciem smaku i wyobraźnią. Laureat wielu konkursów kulinarnych, posiadający bogate doświadczenie. W kuchni uwielbia eksperymenty, choć ceni sobie tradycję i prostotę – bazę dań zawsze stawią dla niego smaki rodzinnego domu.

Restauracja „ Magiel” – czy nazwa ma związek z historią tego miejsca?
Obecny budynek znajduje się w miejscu, w którym w II połowie XIX w. w czasie germanizacji Gdańska funkcjonowała pralnia garnizonowa. Tak było aż do 1922r kiedy budynek zyskał nowego właściciela, który przystosował go do potrzeb fabryki kakao i marcepanu. Obecny wystrój restauracji jest również wzbogacony o stojące magle, których funkcjonalność wykorzystujemy na potrzeby restauracji.

Czym wyróżnia się restauracja?

Restauracja wyróżnia się przede wszystkim kuchnią usytuowaną w jej centralnej części. Można na żywo oglądać jak kucharze przygotowują wybrane dania, ale też można na temat tych dań z kucharzem porozmawiać. Restauracja jest dwupoziomowa a dolna sala połączona jest z ogródkiem letnim znajdującym się przy marinie, z którego goście chętnie korzystają. W weekendy zapraszamy do nas na obiady rodzinne np. pieczoną kaczuszkę z warzywami podawaną w brytfannie. W czasie niedzielnego obiadu nasi animatorzy zajmują się najmłodszym pokoleniem naszych gości, które przyjmujemy również specjalnie przygotowanym dla nich menu. W czwartki zapraszamy na klimatyczne wieczory z muzyką na żywo przy kieliszku dobrego wina.

Czy w restauracji „hotelowej” również można dobrze zjeść?

Nasza restauracja faktycznie jest restauracją hotelową, ale ma też wejście bezpośrednio z ulicy dzięki czemu liczymy, że zachęcimy również gości z zewnątrz do korzystania z naszej oferty. Nawet śniadania proponowane gościom hotelowym są dostępne w tej samej cenie dla gości z zewnątrz.

Jakie dania tu królują?

Nasza kuchnia ma podstawy zaciągnięte z kuchni tradycyjnej, domowej, ale jesteśmy otwarci na nowe trendy, nowe techniki gotowania więc staramy się te elementy wiązać. W produkty zaopatrujemy się u lokalnych sprawdzonych dostawców, których propozycje są również inspiracją do tworzenia nowych pozycji w menu.

A co na deser?

Desery przygotowuje nasz cukiernik i zmienia ich skład zależnie od sezonu. Dzisiaj zaproponował Pani na deser mus różany z paloną bezą, piaskiem malinowym, gąbką z marakui i pomarańczowym kawiorem, ale w stałej ofercie mamy też tradycyjny sernik z migdałami czy torcik bezowy z owocami.

Czy osoby dbające o linię również znajdą coś dla siebie?

Dzisiaj dużo osób dba o wybór zdrowego menu i staramy się, aby nasze dawało im szeroki wachlarz możliwości. Dla osób dbających o dietę mamy oczywiście wybór sałatek, ale największą popularnością cieszą się nasze ryby z pieca podawane na czarnej soczewicy z groszkiem cukrowym. Staramy się, aby wszystkie elementy składowe naszych dań były zawsze świeże i najwyższej jakości.

Czy karta zmienia się sezonowo?

Właśnie jesteśmy świeżo po liftingu naszej karty. Zostawiamy w niej dania cieszące się uznaniem wśród klientów, ale sezonowo wprowadzamy nowe pozycje. Oprócz tego proponujemy co tydzień nową kartę z lunchami innymi na każdy dzień w przystępnej cenie bazującymi przede wszystkim na produktach sezonowych. Jesteśmy również otwarci na życzenia klientów korzystających z naszej restauracji a menu na imprezy zamknięte zawsze dopracowujemy z klientem indywidualnie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Bądź pierwszy! Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *