Skip to content

Konfitura, dżem czy powidła?

Opublikowano w Kulinaria

Już niebawem zacznie się sezon na zamykanie owoców w słoikach. Wszystko po to, aby jesienno-zimową porą cieszyć się smakiem minionego lata.

Maliny, truskawki, wiśnie, brzoskwinie, agrest a nawet pomidory z ananasem, śliwki z pieprzem czy morele, to wszystko możemy smakować pochmurną wieczorową zimową porą. Jak to zrobić?  I czym różnią się konfitury od dżemów i powideł?

Konfitura polega na gotowaniu owoców, gdzie jedynym konserwantem jest cukier. Owoce w całości lub w części gotuje się  w syropie cukrowym. Ten z koleii powstaje poprzez zagotowanie wody z cukrem do uzyskania gęstego syropu. Do gotowego syropu dodaje się starannie wybrane owoce, muszą być bardzo dobrej jakości. Nie nadają się te, które są niedojrzałe lub uszkodzone. Do przygotowania konfitury wykorzystuję się słodkie owoce, takie które zawierają conajmniej 60 % cukru.

Dżem natomiast zawiera środki zagęszczające np. pektynę, żelatynę. Przyrządzany jest z całych lub części owoców, które są gotowane z dużą ilością cukru. Średnio na 100 g cukru przypada jedynie 20-25 % owoców. Inaczej niż w konfiturach gdzie uznaje się min. 50 g owoców na 100 g gotowego produktu.

Powidła natomiast zawierają największą ilość owoców, ponieważ do przygotowania 100 g powideł zużywa się 160 g owoców. Najbardziej znane są te ze śliwek węgierek, często wykorzystywane do piernika świątecznego. Powidła jednak nie na śliwkach się kończą, można je uzyskać z jabłek, gruszek, moreli, brzoskwini, dyni a nawet cebuli czy winogron.

W głowie został mi dawno zaczytany przepis, tak więc uciekając od klasyfikowania swojego przetworu postanowiłam wykorzystać to co mi zostało w kuchni, podgotować, zamknąć w słoiku i zobaczyć co z tego wyjdzie.

Składniki:

– 2 banany,

– 250 ml sok pomarańczowy,

– agar-agar (dodać wg opakowania),

– cynamon.

Banany należy rozgnieść widelcem, dodać sok i agar-agar. Gotować kilka minut. Gotową masę zamknąć w słoiku.

Zachęcam do eksperymentowania w kuchni, zwłaszcza kiedy zostają owoce, warzywa z którymi nie wiemy co zrobić lub brakuje nam chwilowo pomysłu. Odpowiedź jest jedna, zachowaj je w słoiku, dodaj co lubisz, dopraw jak lubisz i ciesz się nowymi smakami i zachwytami swoich gości. Powodzenia!.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Bądź pierwszy! Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *